Vätternrundan under 7 timmar

Under helgen befann sig Johan Asperyd och Mats Allerstrand från Cykloteket Racing Team i Motala för att försöka cykla de 30 milen runt Vättern på mindre än sju timmar tillsammans med ett stort gäng andra cyklister i den s.k. ”Sub7”-gruppen.

Klockan 9:40 på lördag morgon rullade vi ut från Motala. Den drygt 65 man starka gruppen hade delats in i tre undergrupper med syfte att 20-25 man i taget skulle ligga framme och göra dragjobbet medan övriga två grupper ”vilade” där bakom. Redan efter en och en halv timmes körning höll dock äventyret på att ta slut för undertecknad. Cyklisten framför mig gick plötsligt in i bakhjulet på framförvarande cyklist och dyker rakt ner i asfalten. Vad jag gör vet jag inte, men på något sätt lyckas jag köra över hans cykel (och honom?) utan att vare sig tappa balansen eller åsamka min egen cykel några skador.

Enligt min Garmin rusade pulsen upp till cirka 110 % av maxpuls i samband med detta. Med hjärtat bokstavligt talat i halsgropen återstod nu ”enbart” att jaga ifatt framförvarande cyklister. Luckan var inte enorm, men att täppa även en liten lucka till en grupp starka cyklister som lagtempokör är både tids- och energikrävande! Efter att ha gått på rött en bra tid kom vi ändå ifatt och kunde ta det lite lugnt. Resterande bit till Jönköping fortlöpte utan missöden, men tyvärr fortlöpte den även utan att vi fick någon ordentlig fart på tåget.

Under pisspausen efter Jönköping ändrade kaptenerna Ericsson & Scheffer upplägget. Slut på taktikspelet och full gas: fram med de starkaste och låt dessa hålla i taktpinnen. Nu blev det också åka av. Förvisso hade vi vinden i ryggen men från att ha snittat cirka 41 km/h ner till Jönköping marschade vi nu mellan 45-47 km/h. Det började även ge resultat i klungan allt fler fick svårt att ta sina förningar men i gengäld var det ett bra flyt bland de som aktivt arbetade i fronten.

För egen del kändes det bra. Benen fungerade kanon och jag missade inte en förning. Även Mats fanns med där uppe och gjorde sin del av jobbet. Drygt halvvägs in i loppet gjorde jag ur eget perspektiv misstaget att ge bort en av mina återstående liter sportdryck till en medcyklist som tappat två flaskor tidigare under loppet. Just då kändes det inte som ett problem, men konsekvensen blev att jag snålade in på drickandet och knappt två timmar senare började en obehaglig törst och en ännu obehaglig krampkänsla i vänster ben göra sig gällande.

Med sju mil kvar hade jag ingen vätska kvar trots att jag snålat, men jag lyckades fortsätta arbeta i ytterligare två mil. Med fem mil kvar blev dock krampen för jobbig och jag tvingades gå ner och vila bakom de som gjorde dragjobbet. Under de sista fem milen låg jag på rulle bakom klungan med några få gästspel som alla slutade likadant: med kramp. Några problem att rulla in med klungan hade jag dock inte och efter 6 timmar och 57 minuter var vi 24 cyklister av cirka 65 startande som korsade mållinjen. 7-timmarsgränsen var slagen!

Mats tvingades tyvärr släppa klungan med cirka en timme kvar till mål när en lucka uppstod framför honom som han inte orkade täppa. Tyvärr missade Mats målet men rullade ändå in på hedervärda 7:09.

En CRT:are in på 6:57 och en annan på 7:09 således. Vi ska dock inte glömma Fabian som i mångt och mycket solokörde runt sjön, utan någon direkt draghjälp, och gick in i mål på fina 8:47!

Författare: Admin

Testar att fylla med content.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *