Erik Åkesson

CRT erik

‘Hej! Mitt namn är Erik Åkesson och jag är 19 år ung och bor i Ransta, en lite by mittemellan Västerås och Sala. Jag har egentligen cyklat hela mitt liv men har även andra idrotter bakom mig, bland annat fotboll och skateboard, men nu är det cykel, cykel och cykel som är mitt fokus. Har studerat på Hagströmska idrottsgymnasium i Falun i 3 år där jag även gick mountainbikeinriktning. 3 fantastiska år. Nu jobbar jag på XXL Sport och Vildmark i Västerås. Tid utöver träning och jobb läggs ofta på serietittande eller stigbygge.

Jag har ju som sagt cyklat hela mitt liv och min första tävling kördes 2001 när jag var 3 bast, sedan dess har jag kört på varje år med Lilla Finnmarksturen främst, men har successivt ökat tävlings och träningsdosen. Jag och pappa började cykla och tävla för Västerås CK 2005 och det har varit min klubb i 12 år, fram till nu 2017 när jag fått chansen att tävla för CRT.

Den kommande säsongen kommer bli riktigt intressant, dels för att jag går upp från juniorklassen till de stora killarna, och dels för att jag tränat ensam och efter eget upplägg, inte tillsammans med gymnasiet och med tränare och schema som jag gjort de senaste 3 åren. Att kombinera träning med jobb är helt annorlunda än att kombinera träning med skolan. Jag har ändrat mycket i mitt träningsschema, dels mycket mängdträning med många timmar i sadeln. Har tränat mer och hårdare än någonsin tidigare och jag känner mig mycket starkare än tidigare år. fokus till i år kommer att ligga på XCO tävlingar men jag kommer även köra mycket långlopp då jag tycker att det är grymt kul och även galet bra träning inför XCO loppen.


Meriter
Min främsta merit som cyklist skulle jag vilja påstå, på pappret, vara totalvinsten i juniorklassen i långloppscupen 2016. Dock så värderar jag placeringar som fjärdeplatsen på Långlopps-SM 2016 samt ett par sjätteplatser i Norge högre, då motståndet var bättre och större. En merit utanför tävlandet men som fortfarande har med cyklingen att göra är att jag blev nominerad till årets ungdomsprestation på Västerås Idrottsgala efter vinsten i långloppscupen, vilket var riktigt roligt.

Vikt
76 kg

Längd
175 cm

Styrkor
Uthållig
Positiv

Svagheter
Tendens att bli ”Jävligt” lat vid vilodagar

Material 2017
Specialized Epic FSR Pro Carbon WC

specialized-epic-fsr-pro-carbon-world-cup